dijous, 3 de maig de 2018

Baixada de ratios.En aquestes setmanes, les famílies catalanes amb filles i fills es trobaran en ple procés de preinscripció per al proper curs escolar. Novament, es poden trobar amb tancaments d’aules a P3 i amb sobresaturació a les aules de secundària; uns problemes que no són fortuïts, sinó fruits de dos decisions polítiques durant la darrera dècada, compartides pels governs català i espanyol:


La manca de planificació educativa per entomar la reducció demogràfica als primers anys d’escolarització i el gran increment a l’educació secundària, tant obligatòria com postobligatòria, deixant la decisió a les lleis del mercat, tal i com ja vam denunciar CCOO.
Les brutals retallades en els pressupostos destinats a l’educació, que han comportat deixar d’invertir a Catalunya prop de 3.700 milions d’euros en els darrers 6 anys, el que representa gairebé el pressupost sencer d’un any. 

Per a les CCOO, la planificació educativa és clau per poder entomar les problemàtiques d’escolarització i requereix un canvi radical en el posicionament dels darrers governs de la Generalitat. Un canvi que passi per deixar de pensar en les places escolars com en un mercat, on es fomenti la competitivitat entre centres per triar un determinat alumnat. No es pot deixar la garantia del dret a l’educació al mercat. Els drets de ciutadania només poden ser garantits pels poders públics vetllant els interessos de l’alumnat i de la societat a la que va dirigida l’educació.
Som conscients que aquest canvi, que ha de comportar obligatòriament canvis en la legislació educativa catalana, són complicats en un moment polític com l’actual. Però no per això podem tolerar els perjudicis per a la ciutadania catalana que representa no prendre decisions polítiques.

En defensa de la qualitat educativa del sistema català, les CCOO proposem als grups parlamentaris catalans que, de forma immediata, elaborin la normativa corresponent per tal de reduir les ràtios de les aules catalanes gradualment, començant el curs vinent. Així, a les noves aules d’infantil i primària, el màxim nombre d’alumnes haurà de ser de 20, a les de secundària obligatòria 25 i a les de postobligatòria 30, amb tots els desdoblaments necessaris per garantir la qualitat i la seguretat. Pel primer cicle de l’educació infantil també s’ha de produir una reducció de la ràtio, en la línia de les recomanacions europees, fins aconseguir 6, 9 i 15 alumnes per nivell. Igualment, el nombre d’alumnes a les aules dels Centres d’Educació Especial i als diferents Serveis d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, s’ha de reduir respecte dels actuals.

Aquestes ràtios d’alumnes han de servir per millorar la qualitat educativa que es presta als nostres centres i per ajudar a implementar una veritable escola inclusiva. Així mateix, evitarà el tancament d’aules de P3 i els impactes que representen:

Socials, perquè acaba provocant l’abandonament de l’estructura creada.
Laborals, no només per la pèrdua de llocs de treball del personal docent, sinó també del personal de suport a l’educació tant a l’horari lectiu com l’extraescolar.
Pedagògics, perquè tancar línies i atapeir les aules amb més de 25 alumnes, sense TEI i amb la limitació de recursos de suport, no genera qualitat educativa.

Una reducció de ràtios que també s’haurà de veure reflectida als menjadors escolars, que ara mateix no està recollida a cap normativa general. Des de CCOO estem treballant per tal que el no nat Decret de Menjadors Escolars limiti el nombre d’alumnes per educadora en funció del cicle escolar.Ens vols ajudar a fer-ho possible? Aquí et donem algunes idees:


1. Signa la petició electrònica adreçada a tots els grups del Parlament de Catalunya. Envia a tots els teus contactes aquest link: Bit.ly/SignaBaixadaDeRàtios
2. Si ets personal educatiu, ajuda'ns a recollir el suport dels membres del Claustre del teu centre. 
3.- Fes arribar a l'AMPA del teu centre aquesta carta, demanant-li el seu suport a la petició de baixada de ràtios.
4.- Demana als grups municipals de la teva localitat que donin suport a una moció de l'Ajuntament per aconseguir-ho.  
5.- Ajunta't amb més persones i recolliu signatures en aquests fulls, i feu-nos-els arribar.  

7 comentaris:

 1. do not need a lot of narration and speech Cleaning company in Dammam is well-known and well known among all Ska Dammam is distinguished by the quality of its services and excellence above all cleaning services provided by any company or any institution in Dammam.شركة تنظيف خزانات بالطائف
  شركة تنظيف بالطائف
  شركة تنظيف شقق بالطائف

  ResponElimina
 2. Students find Speech Writing Services as being of great assistance since they are able to seek our professional speech writing services and online custom speech writing help on time.

  ResponElimina
 3. What an interesting story! I'm glad I finally found what I was looking for. Thanks for this valuable information! 야한동영상

  Also feel free to visit may webpage check this link
  야설

  ResponElimina
 4. Wonderful web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few pals and additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your sweat! 일본야동

  Also feel free to visit may webpage check this link
  한국야동

  ResponElimina
 5. Hello, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to support you. 한국야동닷컴

  Also feel free to visit may webpage check this link
  국산야동

  ResponElimina
 6. Excellent post! We will be linking to this great content on our skull rings web site. Keep up the good writing. 국산야동

  Also feel free to visit may webpage check this link
  야설

  ResponElimina
 7. There is certainly a lot to learn about this topic. I really like all the points you made. 중국야동넷

  Also feel free to visit may webpage check this link
  야설

  ResponElimina