dijous, 18 de juliol del 2013

La Federació de Municipis de Catalunya demana urgentment al govern de la Generalitat un augment de la dotació en beques menjador.

El passat divendres dia 12, l’FMC va reunir  diversos representants dels consells comarcals (presidents, gerents i altres càrrecs) i representants de la Comissió d’Educació de l’FMC per tractar, entre d’altres temes, de les beques menjador i transport escolar.

Es va constatar que, moltes famílies a Catalunya estan patint una greu situació econòmica i que, com a conseqüència d’això, hi ha una realitat cada vegada més preocupant d’infants mal alimentats o desnodrits. 

Els infants són els qui reben amb més duresa els efectes de la crisi, d’entre tots els sectors més castigats i afectats. El percentatge d’alumnes que té accés a una beca menjador és mínim, amb la qual cosa es constata que queden fora de la partida de beques un gran volum d’infants que haurien d’entrar dins de la garantia de l’administració pel que fa a alimentació infantil. 

A la reunió es va manifestar que “si no hi ha un finançament adequat, aquest problema es convertirà en una urgència social”, i es va afegir que el més greu no és només el cost del menjar sinó tot el que comporta aquest servei educatiu. I hem de tenir molt clar que “no afecta només el Departament d’Ensenyament o el Departament de Benestar, sinó que s’ha convertit ja en un problema de país”. 

Els assistents van explicar també que fins i tot en alguna comarca han augmentat fins a un 24% les peticions de beques menjador de cara al setembre i en altres territoris s’ha constatat que el curs passat només es va cobrir un 60% de les necessitats de nens que havien demanat beques menjador. La previsió és que de cara al setembre el percentatge de nens que demanaran beques menjador s’incrementarà notablement. 

Joaquim Balsera, alcalde de Gavà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i responsable d’aquest grup de treball; i Josep M. Freixanet, president de la Comissió d’Educació de l’FMC i alcalde d’Olost, s’han compromès a traslladar als diferents òrgans aquestes preocupacions, que podem resumir en quatre peticions: 

- Reclamem que la partida pressupostària del govern de la Generalitat destinada a beques menjador es vegi incrementada en un percentatge suficient per a satisfer les necessitats reals dels infants 
- Reclamem una relació d’igual a igual i de consens amb l’administració autonòmica per donar resposta a aquestes necessitats 
- Demanem una revisió de l’actual normativa reguladora del servei escolar de menjador als centres educatius públics per tal de racionalitzar la seva aplicació 
- Proposem la creació d’un grup de treball específic format per representants dels consells comarcals i responsables d’educació i de benestar dels ajuntaments amb l’administració autonòmica per continuar treballant sobre la gestió dels menjadors escolars. 

1 comentari:

  1. Quan es parla de prioritats i de cobrir necessitats socials, algú dubte que aquesta n’és una d’elles?? Llavors, cal posar fil a l’agulla…

    ResponElimina