dimarts, 28 de març del 2017

Proposta ratios menjador escolar.


Des de la Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, s’ha convidat als diferents agents que intervenen en la prestació del servei de menjador escolar a fer aportacions en el tràmit de consulta pública previ a la redacció d'un decret que en regularà el seu funcionament.
Des de la Federació d’Educació de CCOO, els representants del sector del Lleure Educatiu volem fer la nostra aportació, i oferir explícitament al Departament d'Ensenyament la nostra col·laboració per aportar el nostre coneixement al respecte.
El nou decret que de tot plegat esdevingui permetrà desplegar, per primera vegada en l'àmbit dels serveis de menjador, la Llei Catalana d'Educació aprovada el 2009 amb un ampli consens parlamentari.

En aquest cas, parlarem sobre les ràtios. I, per començar a parlar sobre aquesta qüestió, en primer lloc ens hauríem de fer la següent pregunta: quina és la ràtio de monitors/es-infants que s'ha de fer servir al menjador escolar?
Seguidament, aquestes altres: què esperem d’aquest espai? Cóm pretenem treballar durant aquesta estona? Com a concepte de base, què ha de prevaldre, quantitat o qualitat?

D’entrada, i donant resposta a la primera pregunta, partim del fet que no existeix cap ràtio marcada per normativa, i que aquella serà la que s'aprovi dins del pla de funcionament del menjador escolar pel Consell Escolar de cada centre. Això, provoca que la ràtio dels serveis de menjador de les escoles d’un mateix municipi poden ser (i de fet normalment són) diferents.
Evidentment, aquesta premissa condiciona tota la resta de treball que es pugui dur a terme en aquest espai.

Els delegats/es de la “Secció Sindical de CCOO de 7 i Tria” tenim una opinió molt clara al respecte de tot això esmentat: les ràtios actuals que trobem en els serveis de menjador escolars són molt elevades.


Per tal de garantir un servei educatiu integral i de qualitat, les ràtios actuals s’ha de reduir.
Però, hi ha moltes altres raons que ens fan pensar així: aconseguir una millora en les condicions laborals dels professionals d’aquest espai, garantir un millor aprenentatge dels infants, etc.

Tenint en compte els canvis que actualment estan havent-hi pel que fa a l’evolució de la població, creiem que ha arribat l’hora, d’una vegada per totes,  de posar fil a l’agulla. Cal acabar amb la massificació que hi ha en la gran majoria d’escoles durant aquesta estona escolar. Per tant, la nostra proposta és la següent:

*E.I. (P3): 8 infants, per monitor/a-educador/a del Lleure.
*E.I. (P4-P5): 10-13 infants, per monitor/a-educador/a del Lleure.
*C.I. (1r-2n): 13-15 infants per monitor/a-educador/a del Lleure.
*C.M. i C.S. (3r-6è): 15-18 infants per monitor/a-educador/a del Lleure.

L’estona del migdia, a més  d’incloure l’àpat (funció alimentària), amb les seves connotacions de satisfacció de necessitats fisiològiques, també inclou un temps de lleure anterior i/o posterior, de realització de diferents activitats, de treball i aprenentatge d’hàbits, valors i actituds (funció educativa), de descans (funció reparadora), de convivència (funció social), etc.
A més, aquesta estona que els infants passen al menjador és un terç de la seva jornada escolar. Per tant, és imprescindible que el Projecte Educatiu del Centre pugui tenir continuïtat durant el menjador escolar, amb uns mínims qualitatius.

Actualment, hi ha molts centres on els és impossible realitzar cap (o gairebé cap) activitat educativa, a part del dinar, per l’elevat nombre d’infants que participen del servei de menjador, que no està gens compensat amb el nombre de professionals que formen part de l’equip de monitoratge d’aquest servei. És més que evident, que aquesta situació repercuteix directament tant en la qualitat de servei que es dona, com en la qualitat del servei que reben els infants que hi participen.

Està molt bé parlar de preus, de gestió i d’aliments. Però, què hi ha dels infants, sense la presència dels quals aquest servei desapareixeria?
Precisament, el que hauríem de fer és posar al centre de la presa de decisions i de la nostra intervenció educativa als infants.

Així doncs, què volem: qualitat educativa? Vetllar pels infants amb les millors garanties i els millors professionals?

Si és així, l’adequació de les ràtios és quelcom urgent a portar a terme.




“Delegats/des Secció Sindical CCOO 7 i Tria”

3 comentaris:

  1. Bones,jo estic a un menjador escolar el qual tinc 34 nens i nenes de P5 fixes i estic sola.
    On puc cercar un paper per tal de poder queixar-me de la ràtio i parlar-ne?
    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda,

      En quina empresa i escola treballes? Quin contracte i categoria tens?

      Gràcies!!

      Elimina