dimecres, 19 de gener del 2022

Full Informa protecció COVID

 

 
L’actual situació de pandèmia i els nous protocols del Departament d’Ensenyament deixen al personal dels centres educatius totalment exposats davant d’aquesta sisena onada.


A punt d’arribar al pic de contagis, amb quasi 60.000 alumnes confinats i un ritme de creixement de més del 94% de nous casos en els últims 10 dies (1), és més que evident que els monitors i monitores de menjador, personal vetllador, equips de cuina i professionals de l’etapa de 0-3 estan en primera línia de risc. Treballant en espais tancats amb infants sense mascareta, les seves condicions laborals els posen en una situació de risc i vulnerabilitat que com a CCOO considerem inacceptable.

 

Els protocols actuals del Departament d’Ensenyament, que no confina al grup fins als 5 positius dins de l’aula, i tampoc fa obligatori els testos d’antígens per assistir a l’escola, fa que el personal dels centres educatius estigui més exposat que mai, ja que els infants no porten la mascareta en el moment del menjador, encara no estan immunitzats i es requereix un contacte molt estret per portar a terme la seva feina.
 
 

Exigim a les empreses gestores d’aquests serveis, i al Departament d’Ensenyament que externalitza aquests serveis públics, que compleixin amb l’Article 14 de la Llei 3/1995 de Prevenció de Riscos Laborals i que facin una protecció del seu personal treballador d’una manera eficaç.

 
 

Considerem que en el moment actual de la pandèmia, amb canvis constants en els criteris d’admissió i confinaments a les escoles per part de les administracions públiques, és una irresponsabilitat absoluta mantenir al personal treballador amb les mascaretes higièniques, que la majoria d’empreses han donat als seus treballadors/es.

 


Perquè entenem que protegir-nos és la millor manera de poder tenir cura, des de CCOO hem volgut denunciar públicament d’aquesta greu situació de risc a la Salut que precaritza les condicions de vida i laborals. És per això que entenem com un mínim l’accés per el personal treballador de mascaretes FPP2 per a la seva protecció, així com establir uns protocols clars en baixes, substitucions i proves d’antígens a l’abast. Per altra banda, considerem que l’administració ha tingut el temps suficient per acondicionar els espais amb altres mesures de prevenció, com els sistemes de ventilació mecànica que garanteixen la renovació adient de l’aire, sense que l’alumnat i el personal dels centres hagi de passar fred tenint les finestres obertes.

És del tot inadmissible que molts/es treballadors/es no es sentin segurs/es en el seu lloc de treball i hagin de portar el seu propi equip de protecció. Fet aquest últim que aniria també en contra de la llei, que indica clarament que el cost de les mesures relatives a la Seguretat i la Salut en el seu lloc de treball, de cap manera pot ser a càrrec dels mateixos treballadors/es.

 

1.Departament d’Educació.Dades sobre la Covid-19 als centres educatius.15 de Gener de 2022.<https://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura/tracacovid/dades-covid19-centres/#/>

4 comentaris: